ROSONE NEGROAMARO IGT

PRODUCENT: MOTTURA

SZCZEP WINOGRON : Negroamaro

OPIS SMAKOWY: Wino wytrawne czerwone, produkowane w południowej części Apulii od VI wieku p.n.e. Okres zbiorów do produkcji winogron przypada na ostatnie dziesięć dni września i podobnie jak wiele lat temu owoce zbierane są ręcznie, a następnie poddawane drobiazgowej selekcji. Wino ma kolor intensywnej czerwieni z refleksami granatu. Aromat niezwykle owocowy z typowymi nutami śródziemnomorskimi, wanilii i goździków. Na podniebieniu pełne z miękkim wykończeniem i długim, trwałym posmakiem. Wino dojrzewa 8-10 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu i 2-3 miesiące w butelce.

TEMPERATURA PODAWANIA Powinno być podawane w temperaturze 16-18 ° C

Doskonale komponuje się z mięsami z grilla, dziczyznami i dojrzałymi serami.