AMARONE DELLA VALPOLICELLA D.O.C.G.

PRODUCENT: SOCIETA' AZIENDA AGRICOLA ZANONI PIETRO

SZCZEP WINOGRON : 45% Corvinone, 45% Corvina, 5% Rondinella e 5% Oseleta

OPIS SMAKOWY Wino ma granatowy kolor o niezwykłej intensywności i głębi. Szczególnie zapach jest złożony i ciepły, delikatny i elegancki, gdzie przede wszystkim rozwija się odczucie smaku konfitur z czerwonych owoców przypisywanych czereśni i wiśni; w tle nuta aromatycznych ziół. W ustach rozwija ciepłą i zrównoważoną strukturę oraz kwasowość, szczególnie przyjemną pomimo aksamitnej gęstości i otulającej taninowej konsystencji. Bardzo potężny trwałość smakowa z wyraźnym powrotem doznań węchowych. Okres dojrzewania w dębowych beczkach trwa łącznie przez 24 miesiące potem następuje butelkowanie. Przed wprowadzeniem do obrotu butelki leżakują przez 24 miesiące w pozycji poziomej. Przechowywane w odpowiedni sposób butelki ewoluują i wzbogacają się i dojrzewają do 15 lat.

TEMPERATURA PODAWANIA Powinno być podawane w temperaturze 16-18 ° C

Dobrze komponuje się z duszonymi mięsami, gulaszami, grillowane czerwone mięso i dania z dziczyzną, takie jak dzik, sarna i jeleń oraz z dojrzewającymi twardymi serami.