VALPOLICELLA RIPASSO SUPERIORE D.O.C.

PRODUCENT: SOCIETA' AZIENDA AGRICOLA ZANONI PIETRO

SZCZEP WINOGRON : Corvina, Corvinone i Rondinella

OPIS SMAKOWY Wino ma głęboki rubinowy kolor, bogaty i różnorodny aromat z aksamitnej czerwonymi owocami bardzo dojrzałymi. W ustach ciepła, okrągła i treściwa, zrównoważona kwasowość i otulające taniny. W finale nuty węchowe powracają w wyraźny sposób z zauważalną trwałością smakową. Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, gdzie pozostaje przez 12 miesięcy. Bardzo krótki czas w stali poprzedza butelkowanie. Przed sprzedaniem, butelki pozostają ułożone w stosy przez co najmniej 6 miesięcy w pozycji poziomej.

TEMPERATURA PODAWANIA Powinno być podawane w temperaturze 16-18 ° C

Bardzo dobrze komponuje się z duszonym i pieczonym czerwonym mięsem, gulaszami i z dobrymi miękkimi serami.