FIPPIANE METODO CLASSICO

PRODUCENT : CANTINE POVERO
SZCZEP Roero Arneis
OPIS SMAKOWY: W 1837 r. „za cenę dwieście lire” Povero Francesco, mieszkaniec Cisterna d'Asti, kupił „działkę winnicy z małą ziemią” w regionie Fippiane, obszar wielkiego powołania winiarskiego w gminie Canale d'Alba, na wzgórzach Roero. W regionie Fippiane wciąż istnieją ekologiczne winnice, z których rodzina Povero czerpie winogrona do tej wyrafinowanej i zachęcającej klasycznej metody. Po fermentacji wino przez kilka miesięcy pozostaje w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Następnie jest butelkowane, bez dodatku cukru, z dodatkiem drożdży, aby rozpocząć drugą fermentację. Elegancja i złożoność wina Fippiane wywodzi się z 30-miesięcznych „sur lies” w butelce. Proces oczyszczenia wina „dégorgement „ odbywa się „à la glacée”, czyli przez zamrażanie szyjki butelki trzymanej w pozycji pionowej roztworem soli fizjologicznej, a następnie obracanie jej o 180 stopni w celu odkorkowania. Butelki są wypełnione tym samym winem. Po zakorkowaniu nowym korkiem wino musujące odpoczywa co najmniej 4 miesiące przed wysłaniem na rynek. Kolor jest jasnosłomkowożółty, a perlage jest delikatny i trwały. Bukiet zawiera nuty skórki chleba, dojrzałych owoców o białym miąższu i orzecha laskowego. Podniebienie świeże, harmonijne, delikatne z dobrą trwałością.


TEMPERATURA PODAWANIA Powinno być podawane w temperaturze 6/8 ° C

Wino to jest doskonałe jako aperitif lub do ostryg i smażonych krewetek